Conducerea Primăriei

Primăria comunei

Consiliul Local

Impozite si taxe

Agricol

Urbanism

Regulamente şi dispoziţii

Servicii Publice

Comisii de Specialitate

Rapoarte anuale

Viaţa culturală

Despre comuna Macea

Analiza SWOT

Strategia de Dezvoltare a comunei

Informatii cetateni

Inchide

Trimite unui prieten

Monumente ale naturii si istorice

Tipărește pagina - Monumente ale naturii si istorice Trimite unui prieten - Monumente ale naturii si istorice

a)- monumente ale naturii


Pe teritoriul comunei Macea nu sunt clasate actualmente monumente ale naturii, Grădina Botanica (20,5 ha - amplasata în zona centrală a localității Macea) în ansamblu fiind declarată REZERVAȚIE ȘTIINȚIFICĂ (legea nr. 5/2000), în gestiunea Universității „Vasile Goldiș\" din Arad; în cadrul Grădinii Botanice sunt identificate mai multe exemplare, descrise în paragraful anterior 2.10.3., ce pot căpăta prin demersuri de specialitate și prin actuala documentație, statutul de monumente ale naturii, prin raritatea lor în arealul județului Arad și în zona de vest a țării. Aceste exemplare sunt într-o zonă protejată, îngrădită, accesul publicului fiind supravegheat, și constituie valori reale pentru localitatea Macea, culturale, științifice și turistice. Rezervația științifică beneficiază de sprijin financiar din fonduri „Pharae\", fiind înscrisă ca membru fondator în Asociația Grădinilor Botanice din România.


b)- monumente istorice


În zona centrală în localitatea Macea există CASTELUL CERNOVICI KAROLY, obiectiv în stare de funcționare, conservat, actualmente în proprietatea comunei, închiriat pentru interval de 25 de ani Universității de Vest „ Vasile Goldiș\"din Arad.

Istoricul castelului de la Macea (1724 - 1994)
Extras din colecția \"STUDIA UNIVERSITARIS\" (Muzeograf principal Dan DEMSA, Muzeul Județean Arad)
Localitate străveche, atestată documentar încă din anul 1374, comuna Macea este situată în plină câmpie, la 23 km Nord de municipiul Arad și 5 km nord de orașul Curtici. Din antichitate se păstrează nealterat în raza comunei un val de pământ care o străbate de la sud la nord. În epoca medievală satul Macea era situat la o distanță egală între cetățile Arad și Gyula, deci cu alte cuvinte, într-un punct echidistant între râul Mureș și râul Crișul Alb, în dreptul acestor cetăți. Făcând parte din teritoriul vestic al fostului comitat al Zărandului, cucerit de otomani, satul Macea era inclus în sandgeacul Zarand.
Odata cu incheierea pacii de la Karlovitz (1699) si a celei de la Passarovitz (1718), Erariul de la Viena intrand in stăpanirea acestor locuri, cedeaza pe cale de donatie sau vanzare o serie de terenuri spre a intra in exploatarea domeniala. Astfel, domeniul de la Macea, impreuna cu cel de la Simand si Glogovat fac parte, incepand din anul 1715, din proprietatile familiei Edelspacher. Dar nu raman multa vreme in proprietatea acestuia, caci Sigismund Edelspacher va fi dispus sa vanda o parte din mosiile sale - credem ca in mod predilect pe acelea cu supusi de religie ortodoxă - unui nobil sarb din vita mitropolitului Arsenie Ciamoievici originar din Muntenegru, recte lui Mihai Cernovici si fiul acestuia, Ioan. Acestia din urmă contribuiseră substantial la eliberarea Banatului de sub ocupatia otomana si primisera. ca atare, in anul 1720 blazonul si diploma de innobilare din paltea Casei de Habsburg. Pe bla-zon este reprezentat un ostas ridicand sabia si stand calare pe un cal cabrat.
Acum este locul potrivit sa aducem preclzari privind contractul de van-zare-cumparare din anul 1724 incheiat intre cele doua familii sus-amintite. In baza acestui contract, familia Cernoilci a intrat in posesia unor parti din mosiile de la Simand, Satul-Nou, Teius-biserica si Macea. Primele amenajari ale resedintei noului proprietar sunt databile in jurul acestui an. Parcul den¬drologic in incinta căruia se gaseste actualul castel, este situat in vatra loca¬litatii, avand doar o singurä latura a perimetrului sau, orientată spre exterior. Ceea ce \"oferă vegetatiei o buna protectie impotriva curentilor reci dinspre nord-est\". Deocamdata, \"singurele dovezi care-I atesta vechimea sunt exemplarele monumentale de arbori a caror varsta de cca. 250 ani\". Daca tinem seama si de faptul ca aceasta portiune de padure, ocrotita de taieri succesive, constituia un apanaj al domnului de pamant, atunci putem fi siguri ca de la un moment dat insasi fixarea actualei vetre satesti - aflata anterior mai la rasarit - este datorata intr-o oarecare masura acestei prezenta domeniale. Latifundul de la Macea era in plin proces de construire. Cu un an inainte de a muri (1745), Mihai Cernovici cumpara mosia \"Futak\" din apropiere. Vaduva acestuia va continua sa rotunjeasca averea familiei, adaugandu-i mosia Curtici si \"Kutas\". In anul 1793, Lazar Cernovici, un nepot de-a lui Mihai, obtine titlul de \"Graf\" (conte). In anul 1804, ceilalti doi frati in viata ai lui Lazar primesc drept donatiune regala celelalte parti din mosiile Simand, Macea si Satul Nou. Pentru noi prezinta interes acela dintre frati care se va stabili pentru mai multa vreme la Macea si de persoana caruia este legata construirea primei aripi a actualului castel. Este vorba de Pavel Cernovici, cel care primeste un predicat nobiliar in plus in anul 1809, acela de \"Orosinul Mic\". Era consilier regal si avea domicilii atat la Arad cat si la Pesta. Dupa cea de-a doua casatorie se retrage la Macea, unde i se naste un fiu. Peter (Petru) in 1810, ultimul proprietar al familiei sale la Macea. Tatal sau, Pavel, incepe sa fie preocupat de amenajarea unei resedinte mai ample. A trebuit sa astepte epoca de pace, dupa Congresul de la Viena (1815), spre a putea demara construirea unui edificiu domenial pe locul actualului castel. Fiul sau Petru, in varsta de 10 ani, va vedea cum se inalta viitoarea sa resedinta de care va fi atat de legat in deceniile de dupa moartea tatalui sau (1840). Ceea ce a edificat tatal sau - o persoana cu figura patriarhala - fiul nu a mai gasit regazul sa amplifice. Dupa efectuarea studiilor de la Debreczen si Bratislava se lasa prins in valtoarea curentului liberal din Ungaria. E de crezut ca din jurul anului 1845, in colectia parcului dendrologic, dateaza doua exemplare de Ginkgo bilboa (arborele pagodelor), sapte exemplare de Aesculus Hippocastanum si 13 exemplare de Platanus Acerifolia Willd.
Pasiunea pentru politaica a lui Petru Cernovici este inlocuita de cea pentru teatru. Din 1847 Petru se retrage la Macea. Totodata, Petru a cochetat cu Revolutia de la 1848, fiind arestat in multe randuri, dar pana la urma a fost achitat. Astfel se explica prezenta pe teritoriul parcului a mormantului generalului kossuthist Damjanich, alaturi de cel al generalului Iahner - octombrie 1849. Din acest moment vaduva lui Damjanich, Emilia, verisoara lui Petru Cernovici, se retarage la resedinta de la Macea.
Petru Cernovici intra in dizgratia aristocratiei maghiare, datorita aspectelor contrastante din viata lui si faptului ca simpatiza miscarile revolutionare. Dtorita acestui fapt, Petru este mevoit sa vanda proprietatea cea mai de pret: mosia de la Macea. Noul proprietar, contele Karoly Gyorgy de Nagy Karoly, intra in posesia domeniului in 1862. Fiind una dintre cele mai de vaza personalitati ale Ungariei, castelul de la Macea ii va servi doar ca resedinta de vara.
Intre anii 1862-1866 este construita cea de-a doua aripa a castelului. Mult mai ampla, cu elemente eclectice, ea da amprenta intregii constructii, asemanandu-se cu modelele in voga din Franta.
Pana in anul 1897, cand este redactata monografia comitatului Arad, parcul a avut o crestere de inca 10 ha, pe langa cele 10 ha initiale. La sfarsitul secolului al XIX-lea proprietar era Karolyi Tibor, fiul lui Gyorgy.
Pana in anul 1900, cele 100 de holde de padure plantata si populata cu fazani erau separate de parc, dar, din acest an, padurea se contopeste cu parcul prin amenajarea \"cunoscutului gradinar Prohaska\", sub noul stapan, Karoly Gyula, fiul lui Tibor. Acesta locuieste mult timp aici, impreuna cu sotia sa Karoly Melinda.
In perioada relativ scurta de sedere a cunoscutului gradinar Iosef Prohaska la Macea, este amenajat ochiul de apa cu o fantana arteziana, bazinul de inot, se amenajeaza terenul de tenis, rondouri de flori, se mareste reteaua de alei si se introduc noi plante onamentale. Tot in aceasta perioada se adauga la corpul vechi al castelului o terasa metalica ampla, la care se accede din exterior pe trepte metalice. Dupa primul razboi mondial parcul trece printr-o perioada de regres.
In anul 1939 parcul ajunge in proprietatea medicului Adam Iancu din Curtici, care defriseaza aproximativ 10 ha. Starea de regres a parcului continua pana in 1968, cand acesta este declarat parc dendrologic. Dupa 1990 posibilitatile de intretinete a parcului au scaut si mai mult.
O soarta asemanatoare o are si castelul. Prima mare reparatie pe cheltuiala statului are loc intre anii 1956-1957.
Procesul de degradare treptata a constructiilor fostei mosii nu a fost pana in prezent stopat.
Daca cele doua aripi ale castelului n-au suferit modificari ale structurii constructive, cladirea pavilionului de vanatoare terminata la sfarsitul secolului al XIX-lea, a suferit transformari interioare si exterioare importante. Acestea s-au datorat probabil noului beneficiar postbelic - Cooperativa Agricola de Productie.
Lipsa elementelor si pieselor de mobilier initiale ale ansamblului constructiv nu impiedica o valorificare cultural-instructiva in concordanta cu cerintele ocrotirii patrimoniului.


Actualmente, castelul se foloseste pentru:
o Locatii ale taberelor de vara proprii Universitatii „ V. Goldis\", interne si internationale organizate sub egida Universitatii, incepand cu luna iunie, pana in noiembrie, in fiecare an . Pentru ca aceasta activitate sa poata functiona, au fost repuse in circulatie, prin amenajari salile de la etajul I, aripile de nord si centru, amenajandu-se dormitoare pentru studenti ( zona centrala), opt dormitoare/ apartamente pentru cadre didactice si protocol, dintre care unul are grup sanitar propriu, 2 grupuri sanitare cu lavabouri, toalete si dusuri pe sexe pentru studenti. Deasemenea in zona centrala a castelului s-au repus in functiune o serie de incaperi pentru urmatoarele activitati: biblioteca, sali de muzeu ( aici s-a amenajat singurul muzeu al caricaturii din tara, actualmente), Sali de simpozioane, conferinte,cabinete- laboratoare pentru stiinte umaniste si biologie, protocol, in dreptul scarii principale, cu acces monumental dinspre parcul ce inconjoara castelul, gradina botanica. Zona parterului, cu exceptia bucatariilor si a spatiilor adiacente pentru personal si sala de mese pentru studenti, este folosita actualmente ca spatii de depozitare diverse materiale, fara a fi pusa in valoare ca spatii si structura, neinclusa in circuitul functional stiintific si didactic; si in zona parterului s-au amenajat spatii pentru grupuri sanitare, ample. In zona de etaj II, partea de sud a castelului, cu acces printr-o scara metalica ce porneste sdiacent spatiilor pentru protocol, de pe palierul scarii principale, sunt in curs de amenajare un numar de trei incaperi spatioase, cu destinatia de cazare, pe palierul comun fiind asigurate si grupuri sanitare..
o Locatii ale unor conferinte si simpozioane
o Intrevederi protocolare
o Locatie pentru Muzeul Caricaturii
o Locatie pentru IERBARUL GRADINII BOTANICE MACEA, ce este in curs de amenajare in
„ Pavilionul de vanatoare\", zona centrala
o Locatie pentru MUZEUL ETNOGRAFIC al comunei Macea, in curs de amenajare in „ Pavilionul de vanatoare\"
Interventiile facute pana acum se inscriu in categoria reparatiilor curente, nu au fost aduse modificari notabile incaperilor si imaginii de ansamblu a castelului, prin reluarea activitatii in castel acesta prelungindu-si conservarea. Este de dorit ca obiectivul Castelul Cernovici Karoly de la Macea sa intre intr-un program de restaurare amplu, realizat in urma unor studii de specialitate amanuntite (istoric,peisagistic, arhitectura, restaurare, menagement functional si economic, etc ), multe dintre elementele constructive si de decoratii: scara metalica elicoidala ce duce in turnul principal al castelului, ancadramentele golurilor, parapetii teraselor( etajul II), profilaturile fatadelor, sorturile de protectie a profilaturilor, tamplariile usilor si ferestrelor in ansamblul lor, instalatiile interioare electrice si de apa si canalizare, jgheaburile, burlanele, dirijarea apelor meteorice, pardoselile, etc necesitand interventii de restaurare. Din punctul de vedere al stabilitatii constructiei, castelul nu prezinta zone nesigure, de-a lungul timpului facandu-se unele consolidari- la sarpanta
Pavilionul de vanatoare a suferit degradari importante in ultimii 25 de ani, in cea mai mare parte datorita nefolosirii si neefectuarii reparatiilor curente la timp. Interventiile ce urmeaza a se face in vederea repunerii in functiune, cu noi destinatii trebuiesc integrate intr-un program de restaurare.
In afara vetrei satelor , fata de Macea pe directia vest, exista un numar de movile de natura antropologica, mentionate in repertoarul arheologic al Aradului. Nu sunt bornate in teren.

Cereri si formulare
Biblioteca comunala
Caminul cultural
Serviciul voluntar pentru situatii de urgenta
Agent economici
Facebook
Galerie foto
Galerie video
Carte oaspeti
STARE CIVILA
SIPOCA35
Biserica Ortodoxa
Biserica Catolica
Biserica Adventista
Biserica Baptista
Biserica Penticostala
Gura satului 2017
Programul autobuzelor
Mersul trenurilor
Mersul autobbuzelor CTP
Aeroportul International ARAD
Aeroportul International Timisoara
Servicii funerare
2019 FEST PARA
2019 FEST PARA 2